Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Pardans

Författarbilder

258091 260653 260656 260654 262837 258092 258090 258093 260655 262836

Pardans

Med fragment av en kavaljersröst av JP
Personliga och medryckande bok om pardansens konst och väsen   
Köp

Vilket underbart sätt för ett jag och ett du att mötas: i en omfamning fri från utnyttjande eller manipulering – där respekten och distansen bibehålls men där två suveräna varelser i fullständig tillit tillfälligt öppnar sig för varandra och för det okända.

Så fort man börjat läsa får man sådan lust att befinna sig där, i dansens rörelse; att glömma tonårens traumatiska dansgolvsminnen och ge sig hän åt denna känsla av frihet, gemenskap och sinnlig lycka. Inte minst det generösa kapitlet från en dansresa till Kuba väcker denna längtan hos läsaren.

Birgitta Holm ger exempel på hur dansen hyllats i litteraturen, av Dante, Augustinus, Shakespeare, Fredrika Bremer, men också hur den hånats – hos Byron, Lenngren, Proust. Hon beskriver de olika pardansernas framväxt; hur de sprungit fram ur de svåraste sociala förhållanden, som ett trots och en utmaning mot dem. Valsen tillsammans med franska revolutionen, tangon ur invandrarströmmen till Rio de la Plata, jitterbuggen ur de svartas tillvaro i Harlem.

Från att tidigare ha hört till den sociala kulturen, varit en allmänt accepterad umgängesform, så menar Birgitta Holm att sällskapsdansen i Sverige i dag har blivit underground. (Tänk bara på hur dansbanekulturen beskrivs i media.) Framförallt har den blivit osynlig; som livgivande kraft, som glädjekälla. Ingen tänker på dans när massage räknas som friskvård. Ingen föreslår dans när barns rörelsebehov diskuteras. Ingen räknar med dans i jämförande studier av hälsa och livslängd.

Hur en kvinna och litteraturprofessor sent i livet hittar dit, till dansens energi och passion, är en av trådarna i boken. Via Mälarsalen, svensk bugg, salsa, lindy hop och tango. I synnerhet tango. Tango i Stockholm, i S:t Petersburg, i Europas huvudstäder. Och i Buenos Aires.

Recensionsdatum 2017-05-16
Mer om...
 • Författare

  Birgitta Holm
 • Recensionsdatum:

  2017-05-16
 • ISBN:

  9789100165123
 • Genre:

  Essäer
 • Utgivningsår:

  2017
 • Omslagsformgivare:

  Marina Mattsson Design
Författaren
Birgitta Holm

Foto: Caroline Andersson

Birgitta Holm

Birgitta Holm är professor i litteraturvetenskap och har länge verkat som essäist och kritiker. Tidigare böcker har behandlat Gösta Oswald, Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf; på Albert Bonniers Förlag har hon givit ut biografin Sara Lidman – i liv och text (1998) och senast essäsamlingen Tusen år av ögonblick (2002). 

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...