Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Den nya kvinnostaden

Författarbilder

190107 190114 190115 190113 190110 190109 190111 190112

Den nya kvinnostaden

Köp

"Bländande kvinnohistoria ... en bok som inte liknar någon annan." DN

Den nya kvinnostaden, var ligger den? Den ligger skingrad i tid och rum, och dess invånare är alla de banbrytande kvinnor som alltför ofta blivit osynliga under historiens gång, som glömts och försvunnit ur böckerna. Nina Burton gör en resa genom århundradena för att hitta dessa kvinnor som frågat och forskat, som svarat och skapat, och som visat att vetenskapens och konstens värld kan delas av alla som får tillträde till dem. De är författare, kompositörer och konstnärer, mystiker och filosofer; de är forskare, uppfinnare, astronomer, flygare och upptäcktsresande. Och dessutom nunnor och hantverkare, sjörövare och härförare.


Är då detta en fackbok för kvinnor? Nej, det är en bok med fakta som rör både kvinnor och män, en slags uppslagsbok om pionjärer inom många områden och om de villkor och begränsningar som rått för halva mänskligheten. Men ännu mer är det en bok fylld av berättelser och av reflexioner, och inte minst är det en skildring av en nutida kvinnas sökande efter förebilder att hämta mod ifrån.
Medborgarna i den nya kvinnostad som Nina Burton bygger inför våra ögon har lyckats trotsa gränser och bevisat att kvinnors inre möjligheter alltid varit långt större än de yttre. Bland dem finns Hroswitha, Hildegard av Bingen, Teresa av Avila, Vittoria Colonna, Barbara Strozzi, Clara Peeters, Rachel Ruysch, Mary Somerville, Marie Curie, George Sand och många många andra.
Recensionsdatum 2015-03-16
Mer om...
 • Författare

  Nina Burton
 • Recensionsdatum:

  2015-03-16
 • ISBN:

  9789100133634
 • Genre:

  Essäer
 • Utgivningsår:

  2015
Författaren
Nina Burton

Foto: Caroline Andersson

Nina Burton

Nina Burton är poet och essäist (”en av Nordens mest egensinniga essäister” har en kritiker kallat henne). Till hennes mest uppmärksammade essäböcker hör Resans syster, poesin och Det splittrade alfabetet . Senast har hon givit ut diktsamlingen De röda minustalen (2000) och en bok om skapande och kreativitet, Det som muser viskat (2002).  

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...