Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Sista kulan sparar jag åt grannen

Hon har allt. Söner och älskare, man och krog. Hon skrattar åt pratet om kriget som är på väg till Bosnien. Det finns väl inga etniska grupper! Men kriget kommer och plötsligt står hennes söner på varsin sida. Frontlinjen går genom hennes stad, hem och kök. Det är då hon måste spara en kula för något som kanske kommer att hända.

Fausta Marianovic visar vad kriget gör med människor. Hon skildrar hur det förvandlar alla jugoslaver i Bosnien till kroater, serber och muslimer, hur familjer splittras, hat uppstår och hur en pacifistisk mamma med dödsförakt beger sig till fronten för att hämta hem sin son från gubbarnas krig.

”Sista kulan sparar jag åt grannen” är fylld av starka känslor och humor trots allt. Fausta Marianovic skriver på en svenska som fått färg av det modersmål som var hennes innan kriget till och med utsatte språket för etnisk rensning.

Recensionsdatum 2015-01-02
Mer om...
 • Författare

  Fausta Marianovic
 • Recensionsdatum:

  2015-01-02
 • ISBN:

  9789100149048
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2014
Författaren
Fausta Marianovic

Fausta Marianovic

Fausta Marianoviã föddes 1956 i Bosnien och bodde under uppväxten även i andra delar av det som då var Jugoslavien. Hon studerade juridik och utbildade sig till sjuksköterska, men arbetade inom hotellbranschen, skrev noveller och frilansade som kulturjournalist. 1992 flydde hon med sina söner från inbördeskriget till Sverige. Nu bor hon i Umeå, där hon har byggt på sin sjukvårdsutbildning och skrivit sin första roman på svenska.       

Läs mer om författaren Författarens alla böcker
Mer om...