Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Herrgården

Köp

Anna-Karin Palms berättelser har ofta haft en bestämd anknytning till en plats, ett land. Debutromanen Faunen, liksom Målarens döttrar, utspelades till största delen i England, medan novellerna i In i öknen har Mellanöstern och Grekland som spelplats. I hennes nya roman har platsen och tiden blivit mera obestämd - liksom hela händelseförloppet, som kan beskrivas som en existentiell rysare. Kanske är det i ett svenskt landskap som Herrgården ligger, eller i något annat europeiskt land; men oavsett vilken platsen är så har där pågått ett krig. Vännerna Ben, Alex, Leila och Juri har gått flera nätter i sträck genom skogar och plundrade byar. Plötsligt ligger det graciöst harmoniska huset framför dem, overkligt och hemlighetsfullt. Ingen syns till, och där inne finns allt de behöver: kläder, mat, vackert inredda rum; där råder ordning och skönhet. De kan inte fatta sin osannolika tur, att så av en slump ha funnit en fristad när omvärlden befinner sig i upplösning. Men är de vänner? Och är det verkligen en slump att de hittat fram till detta hus? Kvinnan som bor där, och som snart dyker upp, vilken är hennes historia? För berättaren, Ben, ter sig de där månaderna i Herrgården efteråt som en ogripbar dröm, svävande likt dimman som steg upp från sjön. Vad var det som hände, när den bräckliga tryggheten de försökt skapa började rubbas, när de inte längre kunde glömma sina personliga erfarenheter och minnen? Var det när ännu en person sökte sin tillflykt till Herrgården, gjorde anspråk på att få vara där, som de blev allt mer vaksamma? Som om ingen gick att lita på. I en febrig upptrappning når kaos och katastrof också Herrgården. Men huset finns kvar, och Ben vet att han för alltid hör hemma där.

Anna-Karin Palms roman har en mångtydighet som gör den oavlåtligt spännande; den är ett laddat drama om sex karaktärer och ett hus, och en berättelse om vänskap och svek, om åtrå mellan människor och om den förtrollande och förfärande styrkan i kärleken till en plats.

 • Mediakontakt
 • Anna Tillgren
 • PR- och informationsansvarig Albert Bonniers förlag
Recensionsdatum 2017-12-01
Mer om...
 • Författare

  Anna-Karin Palm
 • Recensionsdatum:

  2017-12-01
 • ISBN:

  9789100175771
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Utgivningsår:

  2017
 • Mediakontakt:

  Anna Tillgren
Författaren
Anna-Karin Palm

Foto: Julia Wagner

Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm , född 1961, debuterade 1991 och fick stor framgång med sin tredje bok, romanen Målarens döttrar (1997) , som har översatts till flera språk. Hon har studerat litteraturvetenskap i Uppsala. Hon har ett stort intresse för bilder och låter dem ofta få en framträdande roll i sina böcker. Senast gav hon ut novellsamlingen In i öknen , 2001. Hon bor numera med sin familj i Normandie, Frankrike.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...