Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Det glömda köket

Författarbilder

196437 196442 196446 196439 196441 196443 196444 196445

Det glömda köket

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.
I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger eller marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag.
Om vi tar oss tid kan vi återuppleva närheten till maten och känna tillfredsställelsen i att bjuda på en egenhändigt rimmad lammstek, handgjord korv eller grönsaker som syrats i hemmet. Det är något särskilt med det.

I Det glömda köket berättar Jens Linder om äldre tiders matlagning, om smaker och dofter som kommer fram om vi tillämpar metoder som var vanligare förr. Hans recept – både lättta och mer komplicerade – är ändå moderna, och inspirationen är hämtad från kokkonst såväl i Norden som i övriga världen.
När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.

Motivering:
Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.



Bokens kapitel:
torka
grava
rimma
röka
stoppa korv
marinera
syra
luta
smaksätta brännvin, olja och vinäger
baka knäckebröd och skorpor

Recensionsdatum 2005-09-06
Mer om...
  • Författare

    Jens Linder
  • Recensionsdatum:

    2005-09-06
  • ISBN:

    9789100104009
  • Genre:

    Mat och dryck
  • Utgivningsår:

    2005
  • Mediakontakt:

    Bonnierförlagen Press
  • Bredd:

    0 mm
  • Höjd:

    0 mm
  • Djup:

    0 mm
  • Antal sidor:

    184
  • Vikt:

    0
  • Formgivare:

    Annika Lyth
Författaren
Jens Linder

Foto: Eva Lindblad

Jens Linder

Jens Linder är kock och matskribent och skriver regelbundet i bland annat Dagens Nyheter och tidningen Gourmet . Han har tidigare skrivit boken Bara bär (2003).

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker

Format